Wednesday, October 15, 2014

Pengurusan Uri Bayi

 
 
Bismillahirrahmanirrahim..
Alhamdulillah sudah 8 bulan usia kandungan dan sekarang si kecil tengah aktif di dalam.. Aktif-aktif ya sayang. Menanti hari-hari kelahiran ini, terutama sekali anak pertama, memang banyak pengetahuan-pengetahuan baru yang perlu dipelajari tak kira oleh isteri ataupun suami. Hari ini ingin saya kongsikan cara-cara menguruskan uri selepas kelahiran.
 
Rasanya semua mesti dah tahu apa itu uri. Dalam bahasa Arab, ia digelar al-Mashimah  (المشيمة). Biasanya ia digelar plasenta yang keluar selepas bayi dilahirkan. Apa fungsi uri ni kepada anak kita di dalam kandungan? Inilah yang membekalkan makanan dan oksigen kepada mereka ketika masih di dalam kandungan.
 
 
 
 
Menurut pandangan Islam, uri adalah suci yakni bukan najis dan menanam uri bayi hukumnya harus dengan tujuan menjaga kebersihan dan kesucian uri tersebut. Uri jugak tidak boleh dijual ataupun dibakar. Sama jugaklah macam kuku ataupun rambut kan? Sebab semuanya sebahagian daripada anggota tubuh badan. Malah dalam hadis Rasulullah ada menyatakan yang bermaksud,
 
Diriwayatkan daripada Aisyah, bahawa Nabi SAW telah menyuruh untuk menanam tujuh perkara daripada (anggota badan) manusia: rambut, kuku, darah, darah haid, gigi, uri dan kulup.
 
Jadi bagaimana hendak menguruskan uri bayi ni sebenarnya? Perkara pertama yang perlu dielakkan adalah menjauhi perkara-perkara khurafat dan tahyul yang kadang-kadang banyak direka-reka oleh pihak tertentu. Antaranya ialah tanam uri bersama duit syiling supaya nanti anak menjadi kaya. Ada juga yang menyarankan lilin dan pelita diletakkan di kawasan uri supaya bayi tidak kembung perut pada sebelah malam atau ketika hujan. Semua ini wajib dijauhkan.
 
Membersih uri cukup dengan dibasuh dengan air bersih, dibungkus dan ditanam dengan baik supaya tidak dihidu oleh binatang. Ada juga yang membasuh uri bersama dengan garam dan asam bertujuan untuk menghilangkan bau, juga tidak salah asalkan tidak diiringi dengan kepercayaan tahyul. Sebelum membasuh atau menanam uri yang telah bersih, cukup sekadar dengan membaca Bismillah dan selawat ke atas Nabi junjungan kita. 
 
Malah, sekarang saya ada terjumpa satu produk untuk menguruskan uri ni. Set Asas Pengurusan Uri daripada Grandma Secret kalau tak silap. Dalam set ni, ada alat-alat untuk membasuh uri seperti sarung tangan, garam, asam dan kain putih bagi memudahkan ibu bapa untuk menguruskan uri.
 
 
  gambar dari google
 
 
Selain dari Grandma Secret ni ada jugak produk yang lain macam produk Ummi Raid ni,
 
 
 
 
Jadi, tidak ada sebab untuk seseorang tu tidak mengetahui cara untuk menguruskan uri bayi ni kan? Uri inilah yang hadir bersama si ibu 9 bulan dan berbakti menyalurkan makanan kepada bayi yang dikandung. Hormati dan hargai apa yang turut pernah menjadi keperluan kita suatu masa dahulu. Semoga entry ini berguna buat semua yang bakal menimang cahaya mata..
Wassalam..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Instagram