Wednesday, November 27, 2013

Daftar Penderma Organ

 
 
Selamat sejahtera semua...
 
Seperti biasa, sekarang tengah sibuk dengan kerja di akhir-akhir tahun. Orang yang paling gembira akhir tahun ini kebiasaannya guru-guru sekolah dan pelajar sekolah sebab dapat cuti-cuti Malaysia. Kan? Tapi bagi saya, akhir tahun ini adalah saat-saat yang dulu-dulu ditunggu-tunggu dan sekarang juga makin ditunggu-tunggu. Tahu kenapa? Sebab dulu ibu ayah yang menunggu-nunggu, sekarang diri sendiri pula. Mana tahu ada hadiah daripada insan-insan terbaik untuk hari jadi yang akan mendatang. Apa yang lagi best, tarikh keramat itu juga adalah tarikh ulangtahun perkahwinan saya dan suami yang sudah mula mencapai usia setahun. Alhamdulillah...
 
okey, balik kepada apa yang nak dikongsi, saya ingin ceritakan tentang satu penyertaan yang bersifat sedekah diri. Sedekah diri bukan dari segi negatif tau, tak baik, tapi sedekah diri dalam bentuk organ tubuh badan terutama sekali lepas meninggal dunia nanti. Kali pertama membaca laman web mengenai transplan organ ni, terfikir dek akal, segala yang saya miliki ini, cuma pinjaman dari yang Esa. Kaki, tangan, kepala, jantung bukan milik kita yang sebenar kan? Lantas saya terfikir, bagaimana nak jadikan pinjaman yang dianugerahkan ini sebagai manfaat buat orang lain. Betul tak?

 Kemudian terdetik pula di hati tentang hukum menderma organ ni semua. Saya mula meng'google' tentang apa yang bergolak dan menjumpai satu penerangan mengenai isu ini di dalam SINI. Selepas mendapat penjelasan borang pun diisi. Dan tidak kurang sebulan, saya mendapat kad ikrar sebagai penderma organ.
 

 
Saya sudah berikrar...
Bagi sesiapa yang ingin turut sama menyertai saya, bolehlah lawat SINI. Mudah-mudahan niat kita diterima oleh Allah..Amin..

Itu sahaja..
Jumpa lagi!!
 

Tuesday, November 19, 2013

Khat Kufi -Cubaan Pertama-

 
 
Bismillahirrahmanirrahim. Hai semua. Hari ini rasa kekok pula nak meng'update' blog, lama kot rasanya blog ni dah bersawang. Okey, hari ini nak cerita sedikit tentang khat yang nampaknya semakin mendapat perhatian pencinta-pencinta khat. Khat ni boleh dikatakan sebagai seni tulisan yang menarik dan selalunya dijadikan sebagai perhiasan. Khat yang sedang popular pada masa ini pula adalah khat kufi. 
 
Saya bukanlah insan bertuah yang diberi keistimewaan kreatif untuk melukis khat tetapi setelah mencuba membuat satu khat dan berhasil, itu merupakan kejayaan terbesar (kononnya) bagi saya. Pengalaman kali pertama buat khat kufi ini adalah ketika berusaha mencantikkan kad kahwin adik ipar yang akan berkahwin ahad ni. Pada mulanya terfikir pula hendak membuat kad kahwin yang bertemakan Arab sedikit, terus teringat pada khat kufi ini. Pada mulanya saya ingat nak copy dan paste sahaja gambar khat yang berkaitan. Tetapi selepas menemui halaman INI yang memaparkan tutorial membuat khat kufi menggunakan microsoft excel, saya terus buka excel dan mencuba.  
 
Jujurnya, memang susah sangat! Haha, kononnya sekali ajar terus pandai.. Terang-terang ditulis pada halaman tersebut supaya membuat lakaran dahulu sebelum mula melakar di Excel. Padahnya, terkial-kial depan laptop nak siapkan khat. Suami kat sebelah pula nyenyak tidur.. Sebenarnya insan yang paling minat pada seni khat kufi ni adalah suami saya sendiri. Kononnya nak buat juga sampai siap sebab nak tunjuk kat suami esoknya.. (berlagak kan..? tapi dapat pujian juga dari suami keesokannya..hihi)
 
Setelah mencuba daripada pukul 9 lebih (tak ingat lebih nya berapa), akhirnya....
 

tadaa..... selesai juga untuk khat 'Majlis Kesyukuran' dan masa siapnya adalah pada pukul... 12 tengah malam.. haha ambik.. 3 jam bersengkang mata nak buat khat yang seciput ni. padan muka... Tapi puas hati sangat.. Lepas tu, tutup laptop, terus tidur..tak larat sangat dah..

Esoknya, barulah proses 'design' pada kad yang sedia ada. Dan hasilnya...




Alhamdulillah siap juga akhirnya...^_^

Pengajarannya, jangan mudah putus asa kalau nak sangat buat sesuatu perkara. Dan kedua, sila ikut arahan jika kita masih mula untuk mempelajari sesuatu. Sekarang banyak pihak sudah mula menjadikan khat kufi sebagai hiasan di dalam rumah dan perniagaan khat ini memang mula melonjak naik. Jom jamu mata..






cantik kan? Terbayang untuk rumah baru nanti...^_^

Okey, sampai sini sahaja semua.. da di du...

Assalamualaikum...=)
 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Instagram