Wednesday, November 27, 2013

Daftar Penderma Organ

 
 
Selamat sejahtera semua...
 
Seperti biasa, sekarang tengah sibuk dengan kerja di akhir-akhir tahun. Orang yang paling gembira akhir tahun ini kebiasaannya guru-guru sekolah dan pelajar sekolah sebab dapat cuti-cuti Malaysia. Kan? Tapi bagi saya, akhir tahun ini adalah saat-saat yang dulu-dulu ditunggu-tunggu dan sekarang juga makin ditunggu-tunggu. Tahu kenapa? Sebab dulu ibu ayah yang menunggu-nunggu, sekarang diri sendiri pula. Mana tahu ada hadiah daripada insan-insan terbaik untuk hari jadi yang akan mendatang. Apa yang lagi best, tarikh keramat itu juga adalah tarikh ulangtahun perkahwinan saya dan suami yang sudah mula mencapai usia setahun. Alhamdulillah...
 
okey, balik kepada apa yang nak dikongsi, saya ingin ceritakan tentang satu penyertaan yang bersifat sedekah diri. Sedekah diri bukan dari segi negatif tau, tak baik, tapi sedekah diri dalam bentuk organ tubuh badan terutama sekali lepas meninggal dunia nanti. Kali pertama membaca laman web mengenai transplan organ ni, terfikir dek akal, segala yang saya miliki ini, cuma pinjaman dari yang Esa. Kaki, tangan, kepala, jantung bukan milik kita yang sebenar kan? Lantas saya terfikir, bagaimana nak jadikan pinjaman yang dianugerahkan ini sebagai manfaat buat orang lain. Betul tak?

 Kemudian terdetik pula di hati tentang hukum menderma organ ni semua. Saya mula meng'google' tentang apa yang bergolak dan menjumpai satu penerangan mengenai isu ini di dalam SINI. Selepas mendapat penjelasan borang pun diisi. Dan tidak kurang sebulan, saya mendapat kad ikrar sebagai penderma organ.
 

 
Saya sudah berikrar...
Bagi sesiapa yang ingin turut sama menyertai saya, bolehlah lawat SINI. Mudah-mudahan niat kita diterima oleh Allah..Amin..

Itu sahaja..
Jumpa lagi!!
 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Instagram