Friday, August 29, 2014

Wasiat Rasulullah Kepada Fatimah az-Zahra - Buat ISTERI

 
 
 Apa sebenarnya tujuan kamu berkahwin?” 
Teringat pertanyaan seorang penceramah semasa kursus pra perkahwinan dahulu. Maka setiap seorang yang ditunjuk memberi jawapan yang berbeza, dan saya tertarik dengan satu jawapan yang amat menarik. 
Kerana perkahwinan itu adalah tabung pahala, tabung akhirat yang tidak terkira simpanannya,”

Bila dikatakan tentang ‘tabung’, ia adalah satu alat yang digunakan untuk mengumpul sesuatu yang sedikit agar akhirnya menjadi banyak dan dapat kita tuai hasilnya. Maka apabila dikatakan sebagai ‘tabung akhirat’, ‘tabung pahala’, maka di sinilah tempat kita mengumpul pahala sedikit demi sedikit untuk dituai di akhirat kelak. Bagaimana? Semestinya dengan penunaian seikhlasnya kepada suami dan anak-anak. Di sini, ingin saya kongsikan bersama wasiat Rasulullah kepada anak kesayangannya, Saidatina Fathimah az-Zahra untuk kita jadikan renungan.

WASIAT RASULULLAH KEPADA FATIMAH AZ-ZAHRA

1.   Ya Fathimah, kepada wanita yang membuat tepung untuk suami dan anak-anaknya, Allah pasti akan menetapkan kebaikan baginya dari setiap biji gandum, melebur kejelekan, dan meningkatkan darjat wanita itu.

2.   Ya Fathimah, kepada wanita yang berkeringat ketika menumbuk tepung untuk suami dan anak-anaknya, nescaya Allah menjauhkan dirinya dengan neraka tujuh tabir pemisah.

3.   Ya Fathimah, tiadalah seorang yang meminyaki rambut anak-anaknya lalu menyisirnya dan mencuci pakaiannya, melainkan Allah akan menetapkan pahala baginya seperti pahala memberi makan seribu orang yang kelaparan dan memberi pakaian seribu orang telanjang.

4.   Ya Fathimah, tiadalah wanita yang menahan kebutuhan tetangganya, melainkan Allah akan menahannya dari minum telaga kausar pada hari kiamat nanti.

5.   Ya Fathimah, yang lebih utama dari seluruh keutamaan di atas adalah keredhaan suami terhadap isteri. Andaikata suamimu tidak redha kepadamu, maka aku tidak akan mendoakanmu. Ketahuilah wahai Fathimah, kemarahan suami adalah kemurkaan Allah.

6.   Ya Fathimah, apabila wanita mengandung, maka malaikat memohonkan ampunan baginya, dan Allah menetapkan baginya setiap hari seribu kebaikan serta melebur seribu kejelekan. Ketika wanita merasa sakit akan melahirkan, Allah menetapkan pahala baginya sama dengan pahala para pejuang di jalan Allah. Jika dia melahirkan kandungannya, maka bersihlah dosa-dosanya seperti ketika dia dilahirkan dari kandungan ibunya. Bila meninggal ketika melahirkan, maka dia tidak akan membawa dosa sedikitpun. Di dalam kubur akan mendapat pertamanan indah yang merupakan bagian dari taman syurga. Dan Allah memberikan pahala kepadanya sama dengan pahala seribu orang yang melaksanakan ibadah haji dan umrah, dan seribu malaikat memohonkan ampunan baginya hingga hari kiamat.

7.   Ya Fathimah, tiadalah wanita yang melayani suami selama sehari semalam dengan rasa senang hati serta ikhlas, melainkan Allah mengampuni dosa-dosanya serta memakaikan pakaian padanya di hari kiamat berupa pakaian yang serba hijau dan menetapkan baginya setiap rambut pada tubuhnya seribu kebaikan. Dan Allah memberikan kepadanya pahala seratus kali beribadah haji dan umrah.

8. Ya Fathimah, tiadalah wanita yang tersenyum di hadapan suami, melainkan Allah memandangnya dengan pandangan penuh kasih.

9. Ya Fathimah, tiadalah wanita yang membentangkan alas tidur untuk suami dengan rasa senang hati melainkan para malaikat yang memanggil dari langit menyeru wanita itu agar menyaksikan pahala amalnya, dan Allah mengampuni dosa-dosanya yang telah lalu dan yang akan datang.

10. Ya Fathimah, tiadalah wanita yang meminyaki kepala suami dan menyisirnya, meminyaki janggut dan memotong kumisnya, serta memotong kukunya, melainkan Allah memberi minuman yang dikemas indah kepadanya yang didatangkan dari sungai-sungai syurga. Allah mempermudah sakaratulmaut baginya, serta kuburnya.

Subhanallah, betapa Allah menyayangi insan yang bernama isteri. Lalu di mana tuduhan yang mengatakan isteri di dalam Islam tidak diangkat darjatnya?  Beruntungnya menjadi wanita. Selamat menjadi isteri, selamat menjadi penabung yang sejati..^_^

sumber: Google

Wassalam.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Instagram