Wednesday, March 13, 2013

Hukum Menonton Wayang

  
Bismillahirrahmanirrahim... Wayang... Semua orang pasti tahu wayang itu apa.. Bahkan wayang sekarang sudah menjadi sebuah tempat 'hiburan' yang dapat memberi kepuasan kepada penonton atau pengguna. Mana taknya, daripada melihat skrin kecil di komputer atau laptop atau telefon bimbit, lebih memuaskan untuk menonton cerita dengan skrin yang besar beserta bunyi yang menggegar jiwa kan? Tidak kurang juga wayang itu adalah tempat 'dating' bagi pasangan yang bercinta.
Saya mula menjejakkan kaki ke panggung wayang ketika berumur 19 tahun. (pandai naa...) dan cerita pertama yang saya tonton di panggung itu adalah 'Baik Punya Cilok'. Ini kes suka mengikut kawan-kawan, kawan cakap nak masuk panggung, den pun ikut je.. Padahal mak dah pernah pesan, "Panggung wayang ya sik boleh masok..40 hari amalan kita sik diterimak kelak." Haa...tapi telefon juga mak cakap nak masuk. Memang dogil ha..Kadang-kadang bila pakai baju kurung masuk panggung, mesti ada yang tengok macam pelik je. Jadi, jom kita baca apa hukum menonton wayang. Jawapan ni saya perolehi daripada laman web solatjemaahjumaat.
Syeikh Dr Yusuf al-Qaradhawi pernah ditanyakan mengenai hukum menonton filem di pangung wayang, jawab beliau :

لا شك أن (السينما) وما ماثلها أداة هامة من أدوات التوجيه والترفيه، وشأنها شأن كل أداة فهي إما أن تستعمل في الخير أو تستعمل في الشر، فهي بذاتها لا بأس بها ولا شيء فيها، والحكم في شأنها يكون بحسب ما تؤديه وتقوم به.
وهكذا نرى في السينما: هي حلال طيب، بل قد تستوجب وتطلب إذا توفرت لها الشروط الآتية:

"Tidak syak lagi bahawa panggung wayang merupakan satu alat dari alat-alat pengarahan(directing) dan hiburan(entertainment), maka hal-ehwal (aktiviti) setiap alat ini dilihat samada digunakan untuk kebaikan atau keburukan. Maka ia diterima, dan tidak adalah masalah ke atasnya. Maka hukum aktivitnya adalah menurut apa ia ambil dan lakukannya. '
Dengan itu kami berpendapat bahawa pangung wayang : adalah halal dan baik, akan tetapi ia memerlukan dan meminta agar syarat yang dinyatakan wujud"

Syarat-syaratnya :-

1. Tajuk dan isinya tidak boleh bertentangan dengan Aqidah Islam, Akhlak dan Syariah. Ia tidak boleh mengandungi unsur seks, mengajak kepada jenayah, ajaran sesat dsbnya.

2. Menonton wayang tidak menghalang seseorang itu dari melakukan perkara wajib, seperti solat 5 waktu. Tidak boleh seseorang itu meninggalkan solat wajib, contohnya Maghrib semata-mata untuk menonton wayang. al-Quran memberi amaran keras kepada sesiapa yang berpaling dari mengingati Allah.

3. Elak dari bergaul di antara lelaki dan perempuan yang ajnabi (orang luar), elak dari fitnah dan juga bersyubhat, lebih-lebih lagi menonton didalam keadaan gelap.
--------

Jika syarat ini dapat dipatuhi, maka menonton wayang tidaklah dilarang. Dr Ahmad Syarabasi mengatakan bahawa ia boleh dijadikan untuk memunafaatkan umat keseluruhannya, seperti menegakkan agama dan menunjukkan akhlak yang baik. Ada juga yang menyalah gunakannya yang boleh menggalakkan jenayah, seks, tekanan psikologi, etika dan korupsi sosial didalam masyarakat.

 Begitulah hukum menonton wayang. Jadi, selamat berkongsi, renung-renungkan dan selamat beramal..^_^
Encik suami, jom wayang!!! =P
wassalam....
 
The best cinema...tak perlu pening kepala cari parking, berbaris beli tiket. Tarik bantal..baring.....
 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Instagram