Friday, May 23, 2014

Puding Roti Cip Coklat

 
 
Bismillahirrahmanirrahim..
 
Malam buat puding ni, tengok kat atas meja ada dua buku roti yang masih banyak. Waktu tu, terus fikir, roti ni tak akan habis sampai tempoh tamat. Terus terbayang pula gambar puding roti dalam laman Mat Gebu. Sedap juga kalau buat puding ni. Kemudian, godek-godek peti sejuk, susu cair hanya tinggal setengah je. Kismis pun takde, yang ada hanya cip coklat yang lebih buat muffin dulu. Nasib baik mentega ada lagi sikit. Keputusannya, nak buat juga puding roti dengan apa yang ada. Waktu tu buat ikut rasa je.. Nasib baik jadi (kalau tak jadi, tak akan ada dalam blog ni..hihi). Jadi, saya buat begini:
 
Bahan-bahan
10 keping roti dipotong empat
2 sudu besar mentega
3 biji telur
1 sudu esen vanilla
Setengah tin susu cair
1/4 tin susu manis
Satu setengah sudu gula
Cip coklat
 
Caranya:
Telur, mentega, gula, esen vanila dan susu manis diblender sehingga sebati kemudian dimasukkan dalam mangkuk. Masukkan susu cair dan digaul lagi sebati. Kemudian, akhir sekali roti dimasukkan sedikit demi sedikit sehingga semua roti telah bercampur dengan adunan. Bila dah sebati, masukkan roti tersebut ke dalam acuan yang dilapik dengan foil aluminium dan disapu mentega. Padatkan adunan roti dan taburkan cip coklat di atasnya. Akhir sekali, masukkan ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan dengan 180 darjah celcius, api atas dan bawah dan biarkan sehingga puding masak dan kekuningan. Dah siap...

 Adunan roti sebelum masuk ketuhar

Dah pun siap.. Puding ni dah dipotong awal lagi. Lagi enak kalau disejukkan dahulu di dalam peti sejuk..Baru namanya puding..^_^

Jadi, selamat mencuba...
 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Instagram