Wednesday, December 16, 2015

Kejutan Ulangtahun Perkahwinan

 
 
Haha, tajuk yang bukan main lagi search kat google semata-mata nak buat kejutan untuk suami sebelum kejadian. Dan alhamdulillah, menjadi akhirnya. Mana tahu, ada yang nak buat jugak kan lepas ni..
 
Okay, rancangan nak ke Sabah sebenarnya out of the plan untuk tahun ni. Actually, suami je yang nak ke sana untuk hadiri majlis perkahwinan kawan dia. Jadi, awal tahun lagi dah beli tiket. Nak dijadikan kisah, kawan dia tukar tarikh kahwin awal seminggu atas sebab tertentu. So,balik je daripada pejabat, suami terus bagi cadangan, daripada dia pergi sorang-sorang ke Sabah, baik dia bawak anak dan isteri sekali..sambil sambut anniversarry katanya. Jadi bermulalah misi mencari tiket dan penginapan untuk percutian 2 hari 2 malam tu.
 
Malam pertama di Sabah, kami duduk di Le Hotel. Bilik di situ..okey jugaklah.. Nanti saya cerita pada entry yang lain eh. Malam kedua...setelah beberapa hari memikirkan rancangan suami, akhirnya kami membuat keputusan untuk menginap di Nexus Karambunai Resort & Spa. Banyak kali jugaklah nak cantas rancangan suami ni sebab harga pun boleh tahan. Suami cakap, "Takpela, kan nak sambut anniversary sekali.." Last-last, terbooked jugak akhirnya via Agoda. Nasib baik waktu tu Agoda ada diskaun.
 
Ha, dari sinilah rancangan bermula. Dua minggu sebelum penerbangan, terfikir pulak nak plan sesuatu untuk ulang tahun. Dan pilihan tempat adalah di Karambunai. Alang-alang kan dan nak bercuti, biar ada memori daun pisang. Akhirnya setelah membuat beberapa penyelidikan, (ha tekun tak tekun nak buat kau..) saya pun hantar email kat pihak hotel untuk cadangkan suprise ni. Dan respon daripada pihak hotel amat cepat. Diorang cadangkan beberapa suprise termasuk buah dan kek.
Lepas fikir dan fikir lagi, akhirnya saya buat keputusan untuk ikut satu cadangan diorang iaitu rose petal kat atas katil, tambah satu lagi idea sendiri. Dan pada waktu kejadian... checkin pukul 2. Masa checkin nilah, belum pape lagi, receptionist siap wish anniversary lagi kat kitorang. Ingat suami tak perasan. Waktu on the way ke bilik, suami tanya, "Eh, macam mana die tahu kita nak sambut anniversary?" Dengan lantangnya bagi jawapan, "Entahlah!" Nasib baik sampai tu je persoalan dia. Kira dia taknak ambik kisahlah waktu tu.
 
Masuk bilik, mata terus carik sesuatu. Aha, ada buah atas meja. Pegi carik peti sejuk, yeay, dah ada kek. Terus letak atas meja. Siap ada kad lagi dari pihak hotel. Suami masuk je, tengok kad, kek dan buah terus seret mata kat si isteri. Yes, satu dah menjadi! 
Kek yang sangat sedap tapi 1/4 je makan. Yang lebih tu, setengah kitorang potong bagi kat pengantin baru. Dan selebihnya simpan dalam peti sejuk, mana tau kakak cleaner nak makan.
For the next suprise adalah pada malamnya. Ha, ingat sampai tu je suprise, tungguuu ye encik suami. Rancangan awalnya, malam tu kawan suami akan datang bawak kitorang pergi dinner. So, saya bagitau pada pihak hotel untuk buat suprise tu waktu kitorang keluar dalam jam 7.30 malam. Nak dijadikan kisah, kawan dia tak jadi datang pulak. Mak ai waktu tu, hati dah berdebar-debar dah takut plan tak jadik. Apa-apa pun, mesti ajak suami keluar sebelum jam 7.30. Mandikan Rafi awal-awal, mandi dan solat siap-siap, terus ngadu lapar kat suami. Padahal waktu tu tak lapar pun. Haha.. Dan jawapan suami, "Abang memang nak ajak sayang makan kat restoran kat bawah tu nanti." Terus hilang rasa resah tu sikit. Sekarang, kena pastikan kami keluar malam tu dalam jam 7.30 malam. Alhamdulillah, Rafi yang tengah tidur tu pun terbangun jugak jam 7, terus siap-siap nak pergi dinner.
 
Habis makan dalam jam 8.30, suami ajak balik bilik cepat sebab Rafi terberak pulak waktu tengah makan tu. Sebelum tu, ajak dulu diorang dua ni jalan-jalan sebab takut pihak hotel tak siap lagi. Dah habid tempat jalan, dengan hati berdebar kitorang balik bilik. Naik lif...jalan ke bilik.... Ya Allah, waktu tu jantung rasa nak keluar je. Siap baca lagi doa, Rabbi yassirni..rabbi yassirni... haha.. Dah nak sampai bilik, tengok kat doorway tu diorang pasang lampu. Hah sudah, masih ada orang ke kat dalam? Sampai kat pintu, scan kad. Dan akhirnya....tadaaa...
 





Daripada pintu masuk, taburan bunga sampai ke katil. kemudian tiap hujung tali helium balloon tu, ada kata-kata yang saya emailkan pada pihak hotel. 

Respon suami? Senyap! "Sayang....". Respon isteri, "Happy anniversary abang!!" Respon Rafi, habis semua bunga dia pijak-pijak. And I saw his tears........^_^ Itulah kemuncaknya..
 
 
Last sekali, apa jadi pada bunga ros yang banyak-banyak tu? 
 
 Tadaa...kutip, tabur kat bilik mandi yang luas tu...haha. Sayang kan nak buang..

Dan balloon tu, esoknya ada dua bijik je yang masih terbang. Kitorang tanggalkan tali, bawak turun pantai dan lepaskan ke langit... seronok!! Begitulah alkisahnya.. Moga dapat jugak jadi inspirasi idea buat semua..

"Tak ada apa yang dapat saya balas dengan apa yang Allah pinjamkan pada saya. Syukur atas segala nikmatNya. Semoga perjalanan yang masih jauh antara kami sentiasa dipayungi redha dan keberkatan Ilahi. Amiinn ya Rabbal 'alaminn..."

 
Doakan kami ya semua....
 
 
 
 

1 comment:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Instagram