Friday, December 30, 2011

Penangan Tentang DhiaAlhamdulillah atas segala kurniaan yang diberikan hingga ke saat ini. Akhirnya saya dapat menonton sebuah lagi drama melayu dari episod awal hingga akhir. Walaupun selalu menjadi penonton yang ketinggalan, (sebab tengok dekat tonton je kerana masa siaran yang tidak mengizinkan) tapi saya amay berpuas hati. Semalam drama Tentang Dhia sudah pen melabuhkan penyiaran terakhir dan saya pula melabuhkan tontonan drama ini baru pagi tadi sambil mengelip-ngelip mata menahan air mata..takut ada orang tengok..haha. ^_^

Dari semalam, ramai yang memberi komen tentang kisah ini di wall facebook masing-masing. Ada yang sedih dengan kesudahan cerita, ada yang geram dengan kesudahan Ku Salmi (mak mertua Dhia) yang tidak mendapat pembalasan yang sepatutnya, ada juga yang feeling terbang ke kayangan melihat kesudahan cinta Zikir dan Dhia sampai ke hujung hayat mereka.

Apa pun komen dan anggapan yang diberikan, sepatutnya dan sebaiknya penonton mengambil iktibar di sebalik kisah yang dipaparkan. Walaupun sampai sekarang masih 'terasa' dengan kesudahan kisah ini, tapi saya dapat melihat satu fenomena yang di 'highlight' kan dalam kisah ini iaitu KEMATIAN.

Kematian itu satu kesudahan. Kesudahan di dunia. Dalam drama ini, kita dapat melihat bagaimana kehidupan manusia dengan mudah dapat diambil semula oleh Penciptanya. Bermula dari kematian ayah Rafi, kawan dan ibu Melly, ayah Dhia, bomoh Pak Abun, mak Dhia dan akhir sekali Dhia dan Zikir. Mereka menghadapi cara kematian yang berbeza.. Tetapi apa yang penting, hidup ini sementara..memang sementara. Hidup sementara yang dipenuhi dengan amalan lebih baik dari hidup lama tapi dipenuhi dosa. Indahnya andai kita dapat tamatkan hidup seperti yang dilalui Dhia dan Zikir. Dhia dapat melafazkan syahadah sebelum memejamkan mata dan Zikir sempat membaca Yasin sebelum tidur dan terus tidak bangkit kembali. Itulah yang dikatakan cinta sampai ke syurga...Semoga kita sama-sama mendapat iktibar dan teladan dari kisah ini. Amin...

(huhu..tiba-tiba sebak bila teringat kembali kisah ini...Agaknya sebab kesudahan inilah kenapa Dhia dan Zikir memakai baju putih dalam lagu permulaan drama ini,kan.. ~sterotaip~..=.=')


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Instagram