Sunday, November 20, 2011

Sarawak Perlu 20,000 Tenaga Kerja BaruBismillah...
Headline di atas adalah salah satu headline dari Berita Harian online yang sangat menarik perhatian. Apabila disebut angka 20,000 ni, bukan angka yang sedikit. Tetapi kenapa masih ramai yang menganggur? (termasuk blogger ni sendiri..=)) Adakah sebab sikap rakyat yang terlalu memilih pekerjaan? Atau sikap majikan yang terlalu memilih pekerja?

Jujurnya, kedua-dua perkara ini memang berlaku dan menjadi salah satu sebab kekurangan tenaga pekerja di Sarawak. Contohnya, diri sendiri ni...hehe. Rezeki jawatan yang diperoleh memaksa saya untuk menginap di kawasan yang jauh dan pedalaman. Disebabkan kebimbangan ibu bapa yang risau anak perempuan mereka ini berseorangan di tempat orang, maka rezeki itu terpaksa ditolak. Tapi ini bukan memilih kan, kan, kan??? ^_^ Tapi tak apa, mungkin rezeki ada lagi di tempat lain.

Jadi, back to the point, bagi sesiapa yang memerlukan perkerjaan sebagai satu tempat bergantung hidup, seharusnya memilih pekerjaan itu tidak harus diikut. Begitu juga dengan majikan. Bagi saya, semua majikan semestinya mahukan pekerja yang terbaik. Tetapi, kadang-kadang dengan pengalaman dan tunjuk ajar yang diberi, pekerja dapat memberi prestasi yang lebih baik untuk majikannya.

Terpulang pada diri masing-masing untuk berfikir. (Peringatan untuk diri sendiri)

Okey....Sarawak Tetap Mansang...=)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Instagram